SVININFLUENSAN HAR NÅT EUROPA!

Postat 2009-05-05 kl 15:02:11

Vad tycker ni om detta?
HELT HEMSKT!

Svininfluensa
är en influensa som orskas av ortomyxovirus endemiska för grispopulationer. Den upptäcktes först 1930 och hos grisar är den vanlig och ibland dödlig. De influensavirus, som orsakat svininfluensa, som man idag har lyckats isolera tillhör antingen släktet influensavirus typ C eller någon av ett antal olika subtyper av släktet influensavirus typ A,vilka är följande: H1N1, H1N2, H3N1,H3N2,] och H2N3.

Idag känner man till tre subtyper av influensavirus typ A som cirkulerar i världen, hos grispopulationer, vilka är H1N1, H3N2, och H1N2 .Före 1998, var det uteslutande subtypen H1N1 som förekom hos grispopulationer i USA.

Svininfluensa sprids normalt inte till människor men det kan mutera till former som gör det smittosamt från människa till människa. De virus som är orsaken till H1N1-utbrottet i Mexiko 2009 tros ha genomgått en sådan mutation.

WHO har pekat ut svininfluensa som en tänkbar orsak till mänskliga influensapandemier, som brukar uppträda vartannat eller vart tredje årtionde. Den senaste pandemin var Hongkonginfluensan, som slog till på 1960-talet och som spred sig över stora delar av världen.

Inflensavirus typ A sammanfattas ofta generellt som fågelinfluensa men för den saken skull ska inte svininfluensa förväxlas med subtypen H5N1, som ofta just refereras till som "fågelinfluensa". H5N1 har smittat närmare 400 människor sedan 2003.



Kommentera inlägget här:

» Namn

» Mail

» Blogg/hemsida

» Kommentar